Aktív szék

„GYÓGYLABDÁT” HELYETTESÍTŐ, AKTÍV ÜLÉST BIZTOSÍTÓ SZÉK

Egészségügyi felmérések alapján az emberek 80%-a panaszkodik folyamatos vagy visszatérő hát-, illetve derékfájdalmakra. Az ilyen fájdalmak, illetve a gerincbetegségek túlnyomó része a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, ugyanis a modern ember munkája túlnyomó részét ülő pozícióban, fix testhelyzetben végzi, ez pedig hosszú távon káros hatást fejt ki a mozgásszervekre.

A gerinc és mozgásszervek betegségével foglalkozó orvostársadalom egyöntetű véleménye, hogy a fenti problémák megelőzésében, illetve enyhítésében kiválóan alkalmazható az ülő labda, ami egyfajta „dinamikus”, „aktív ülést” biztosít.

billenő egység képes bármilyen átlagos irodai széket, egészséges, aktív mozgást biztosító, derékkímélő székké változtatni. A balance technológia segítségével a kifejlesztett egység lehetővé teszi a szabad mozgást, mely erősíti a deréktáji szakaszt illetve a gerinc mellett húzódó tartóizmokat.

A derékbántalmakban szenvedők számára megoldást jelent ennek az egyszerűen beszerelhető elemnek a használata, mely aktív ülést biztosít.

Miért előnyös az aktív ülés?

 • Mert folyamatos izomműködést igényel
 • Mert az egyensúlyozó mozgások ösztönösek, ezért izomzatunkat úgy tudjuk dolgoztatni, hogy azt észre sem vesszük.
 • Mert megakadályozza a derék és a gerinc körüli mélyizmok letapadását, elmerevedését, ezáltal az ezzel járó fájdalmak is elmaradnak.
 • Mert tehermentesíti, és ezáltal egészségesen tartja a gerincoszlopot.
 • Mert elősegíti a helyes testtartás kialakítását.

Az ülőlabda hátrányai:

 • Először csak pár percig ajánlatos használni, mert a szokatlan, egész nap végzett izommunka hatására izomláz alakulhat ki. A labdán töltött időt csak fokozatosan szabad növelni, így viszont mellette a hagyományos széket is meg kell tartanunk.
 • Balesetveszélyes, mert kellő odafigyelés nélkül könnyen leeshetünk róla.
 • Körülményes a tárolása (elgurul, illetve kezdetben még plusz széket is kell a labda mellett tartanunk).
 • Nem elég esztétikus, ezért nem mindenhol használható (banki, irodai környezet stb.).
 • Nagy melegben a test és a gumi (vagy műanyag) hosszas érintkezése kellemetlen, fülledt érzést kelt.

Mindezekre figyelemmel sikerült kifejleszteni a „gyógylabdát” helyettesítő, aktív ülést biztosító széket.

Hogyan működik az aktív szék?

Az ülés egy gömbcsuklóra van erősítve, így a vízszinttől néhány fokkal minden irányba el tud billenni. Ráülve agyunk tudatalatti része egyensúlyunk megtartása érdekében folyamatos korrigáló mozgásokra utasítja a meg­felelő izmokat.

Mint láthatjuk, működési elve megegyezik az ülőlabdáéval, de annak hátrányait sikerült kiküszöbölni:

 • könnyedén lehet funkciót váltani a hagyományos, rögzített ülőkés szék és az instabil, aktív szék között, sőt a billenés mértéke is állítható, így nem kell két szék ahhoz, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat a teljes napon át tartó aktív üléshez.
 • nincs balesetveszély, mert a billenés mértékének behatárolása miatt nem tudunk leesni róla.
 • tárolási probléma nincs, esztétikailag kifogástalan, bárhol használható, tökéletesen illeszkedhet a mindennapi környezetbe is.

Általános tudnivalók:

 • A billenő egység terhelhetősége 150 kg. (Figyelem: az irodaszékek többségének ennél kisebb a terhelhetősége!)
 • A billenő egység tisztítást, karbantartást nem igényel.
 • A billenő egység tárolása a rozsdásodás veszélye miatt nedves, nyirkos helyen nem ajánlott.
 • Használat közben szigorúan tilos a billenő egység közé nyúlni, súlyos kézsérülést okozhat! (Kérjük, hogy a gyermekekre fokozottan figyeljenek!)
 • A billenő egység rendeltetés szerű használata esetén felmerülő hibákra a Balance King Kft. garanciát vállal, melynek időtartama 3 év, amikor vállaljuk az egység javítását illetve cseréjét vagy a vételár visszafizetését.

A Magyar Gyógytornászok Társasága az alábbi véleményt adta az Aktív székről:

“A szék ülőlapja stabil és instabil állapot között állítható. Stabil ülőlap helyzetben normál irodai székként használatos, az alacsonyabb háttámla az ágyéki gerincszakaszt megfelelően támasztja alá.

Előnyei:

 • a szék magassága állítható,
 • ágyéki gerincszakasz megfelelő alátámasztása,
 • állítható instabil és stabil ülőfelszín.

Instabil ülőlap helyzetben folyamatos egyensúlyi helyzet lép fel, melyet a használó személy automatikus törzs-, medenceövi és alsóvégtagi izommunkával tart fenn. Ennek következtében a folyamatos izomaktivitás megelőzi az izomgörcsöket, lemerevedéseket, valamint az általános és izomfáradtság is később jelentkezik. Az alsóvégtagi izommunka az alsó végtag keringését is elősegíti. Használat elején, vagy fáradtság esetén bármikor stabilizálható az ülőlap.

Észrevételek, javaslatok:

 • fontos a megfelelő méret és típus kiválasztása. Méret szempontjából elsősorban az ülőfelület mélységére kell figyelni, hogy a comb hosszának kb. 2/3-ig érjen. Így a térd már szabadon tud mozogni ülés közben, tehát nincs az alátámasztási felületen. A szék magassága szabadon állítható, melyet legjobb úgy beállítani, hogy a lábszár függőleges, a comb vízszintes legyen és a talp támaszkodjon a talajon. Az Aktív széken ez könnyedén lehetséges.
 • Típus szempontjából a spanyol nyereggel rendelkező aktív szék elsősorban a nőknek kényelmes.
 • Az alacsony háttámlával rendelkező szék igen alkalmas az ágyéki (lumbális) gerincproblémákkal küzdő embereknek. Nagyon jól támasztja a gerinc alsó szakaszát, így az nem fárad el ülés közben. A széket használónak csak arra kell figyelnie, hogy teljesen hátracsúszva üljön a széken.
 • Az instabil ülőfelület nagyon jól biztosítja, hogy ülés közben se maradjanak izmaink passzívan. A háttámla instabil beállítását elsősorban azoknak javasolnánk, akiknek nincs kialakult gerincfájdalmuk, és csak prevencióként vásárolnak jó minőségű széket. Kialakult gerinc-, nyak-, derékfájdalom esetében a mozgó ülőfelület mellett a stabil lumbális támaszt találtuk legelőnyösebbnek. Ha a páciens hátizma elfárad, ki tudja engedni a háttámlát, hátradőlve pihenhet rajta, majd könnyedén újra rögzíteni tudja. A hagyományos székekhez képest ez nagy előnye az Aktív széknek.
 • Fontosnak tartjuk, hogy íróasztali vagy komputeres munkánál az asztallal közvetlenül szemben helyezkedjünk el, így szimmetrikusan tudjuk használni az Aktív széket. Húzzuk magunkat egészen közel az asztalhoz, így nem kell előrehajolni, s így használhatóak ki legjobban az Aktív szék előnyei.
 • A spanyol nyereg biztosítja a combok terpesztett tartását, ami csípőproblémákkal rendelkezőknél feltétlen előnyös.
 • Az Aktív szék biztosítja azokat az előnyöket, amiket a gimnasztiklabdán való ülés jelent annak hátrányai nélkül. Nem jelent túlzott instabilitást és lényegesen elegánsabb egy irodai környezetben.
 • Bár az Aktív szék segíti az izmok aktivitását ülés közben, mégis az óránkénti felállás – kis mozgás – séta – visszaülés javasolt.
 • Komoly koordinációs és egyensúly-problémával rendelkező egyének a széket felügyelet nélkül ne használják!

Összefoglalva:

A Magyar Gyógytornászok Társasága ajánlja az Aktív széket, mert a testünkre gyakorolt számos pozitív hatása nemcsak a testtartást javítja, hanem egészségmegőrző szerepe is van. A szék alkalmas lehet ülő vagy tartós irodai munka végzésére enyhe gerincfájdalmak esetén is. A széket várandósok is használhatják.”

EREDETI SZAKVÉLEMÉNY

Cégünk saját fejlesztésű termékei, melyek az egészséget ötvözik a kényelemmel: spanyol nyeregszék balance-technológiával.

 

 

 

 

 

 

 

ÉRTÉKESÍTÉS

A balance-technológia az alábbi székgyártóknál, illetve forgalmazóknál kipróbálható illetve megvásárolható:

Sragner és Sragner Irodaszékgyár

1137 Budapest, Újpesti rkp. 8. Telefon: (36 1) 465-0209 Fax: (36 01) 465-0210

9027 Győr, Bútorgyári u. 1/B. Telefon: (36 96) 523-742 Fax: (36 96) 319-675

www.sragner-sragner.hu

Antares Hungary Kft.

6763 Szatymaz, Kossuth u. 14. Telefon: +36-62-583-510 Fax: +36-62-283-168

Megrendelés: antares@antares.hu Telefon: +36-62-583-510

Áruszállítás: antares@antares.hu Telefon: +36-62-583-511

www.antares.hu

Cégünk törekszik arra, hogy minél több helyen lehessen Balance-technológiával szerelt széket vásárolni, ezért várjuk azoknak az irodaszék-gyártóknak, illetve forgalmazóknak a jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának hálózatunkhoz.

TÁJÉKOZTATÓ VIDEÓK

Az aktív üléshez és a beszerelhető egységhez kapcsolódó legfontosabb kérdésekről itt talál bővebb tájékoztatást:

http://balanceking.com/termekeink/aktiv-szek/tajekoztatovideok/